» Elin Algotsson

Vecka 35.

Graviditeten med Nellie Permalink0

Barnet

Fostret väger ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt och har oftast lagt sig med huvudet nedåt. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och börjar räta ut sig. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett.

Mamma

Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma! Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen. Hos en del kvinnor kan det ge smärta över revbenen. Avlasta genom att sträcka på dig ofta.

Du kan ha ökat mellan cirka 11 och 13 kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande kan du prata med din barnmorska.

Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Prata mycket med din partner så att han eller hon förstår vad du går igenom.

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen också. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med din eventuella partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. Är det andra eller tredje barnet kanske ni har upplevelser och erfarenheter som kan ha betydelse för era förväntningar på den kommande förlossningen. Ta upp era funderingar och känslor till ytan och diskutera dem gärna med varandra och er barnmorska.

Väntar du barn utan en partner är det bra att prata med den du tänkt ta med dig, vare sig det är en doula, kompis eller förälder. En doula är en person som fött barn själv som du känner förtroende för som kan följa med och vara ett stöd för dig och din medföljare vid förlossningen. Läs mer om praktiska råd inför förlossningen.

Om du väntar tvillingar är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.

Pappa/partner

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner att i ett förlossningsbrev skriva ner sina funderingar och önskemål inför förlossningen? Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Berätta gärna om dina egna funderingar och önskemål också. Prata igenom detta nu eftersom det inte alltid blir så mycket tid under förlossningen. Om ni skriver ett eget förlossningsbrev kan det läggas i förlossningsjournalen.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 35 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan, som känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Om barnet inte ligger med huvudet neråt görs en extra kontroll nästa vecka för att sedan eventuellt försöka vända barnet. Detta görs i så fall på förlossningen. Vändningen utförs av läkare som med hjälp av sina händer utanpå din mage försöker vända barnet till huvudläge. Din barnmorska beställer tid. 


 
40 dagar kvar imorgon, 15% kvar. Det låter så sjukt lite! Shit! Är jag redo för detta? Snart har vi vår lilla tjej i våran famn och det känns helt galet. Men jag längtar så. Varje dag. Det kommer bli en stor omställning, men det känns så himla rätt. 
 

Börjat bunkra upp här hemma!

Daily life, Mat och recept, Tips & inspiration Permalink0

 
 
Första tiden med en nyfödd lär man inte vara jättesugen på att ställa sig vid spisen har jag tänkt. Har även fått tips från flertalet människor att laga massvis med matlådor så idag började jag med det!
 
Slängde ihop en köttgryta med svamp som vi plockade häromdagen, lök, vitlök, grädde, lite lingonsylt, tomatpure, kryddor & kalvfond. Till det blev det ris. Blev amazing! Har även gjort en thaigryta med kyckling och curry som ska in i frysen snart. Nu är jag helt borta efter att ha stått (läs:suttit) i köket så länge. Ska även bunkra upp med en del fika att bjuda på om folk vill hälsa på någon dag snart :).
 
Sjukt smidigt när vi båda är hungriga sedan att bara välja en matlåda och värma , eller när jag är hemma ensam med lillan och inte har lust att laga mat bara till mig själv. 

Dop för Oliver.

Daily life Permalink0
 
Igår var vi på dop för söta lilla Oliver som är son till Emelie och Henrik. Jättefint ordnat verkligen! God mat och en av de bästa tårtor jag ätit! Blev en lyckad dag trots obefintlig sömn och foglossningar ;).
Till top