» Elin Algotsson

Lillans vrålåk.

Daily life, Till bebis Permalink0
Idag fick jag ett samtal efter jobbet. Våran vagn samt babyskydd hade kommit och var redo att hämtas ut på Beginners där vi beställde den för 3 veckor sedan :).
 
Jag blev överlycklig och ivrig som ett litet barn så en timme senare hämtade vi ut alltihopa! Fick en genomgång på alla finesser och sedan gick vi ut pirriga till bilen. Passade bra i bagaget på kombin med plats över för matkassar och dylikt :).
 
När vi sedan burit upp vagnen till lägenheten så kunde vi inta låta bli att prova babyskyddet i bilen (visste att det skulle passa men inte testat själva haha). Så nu sitter basen i bilen fast med isofixfästen och babyskyddet står här i lägenheten och bara väntar... :).
 
Vi har nu kört runt vagnen här hemma,  katterna har inspekterat den (precis som allting annat vi köpt till bebis) och vi har allting redo för vår lilla tjej. Ska bara tvätta alla sjutusenmiljoner saker först ;).
 
Kanonnöjda än så länge! 
 
 

Vecka 31.

Graviditeten med Nellie Permalink0

Barnet

Fostret väger runt 1,6 kilo. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.

Mamma

Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Du kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo, men hur mycket man går upp i vikt är olika. Det viktiga är att du äter rätt och motionerar.

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen så det kan kännas trångt och tungt.

Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Hos barnmorskan/kontroller

Nu är det dags att besöka barnmorskan igen. Från vecka 31 sker besöken varannan vecka fram till vecka 40 om du väntar första barnet. Har du fött barn förut kan det räcka att komma lite mer sällan även nu. Sedan beror tätheten mellan besöken på hur du mår och om du går över tiden. Om något behöver extrakontrolleras, till exempel blodtrycket, kan du behöva gå oftare. Ibland kan barnmorskan eller en läkare bedöma att du även behöver göra ett extra ultraljud för att exempelvis kontrollera barnets tillväxt eller läge eller moderkakans läge.

Barnmorskan brukar den här gången lyssna på barnets hjärta, känna efter hur barnet ligger, kontrollera ditt blodtryck och hur livmodern och barnet växer. Kanske behövs ett extra urinprov eller blodvärde.

Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning. Fråga din barnmorska eller gå in på Försäkringskassans hemsida för mer information. Även om du inte har ett tungt arbete kan det vara bra att planera in lite ledighet i slutet av graviditeten för att vila lite extra och förbereda dig både fysiskt och mentalt på förlossningen och nyföddhetsperioden. Du kanske kan spara lite semesterdagar. Du kan även använda din föräldrapenning i slutet av graviditeten. Om du blir sjuk eller får komplikationer under graviditeten ska du naturligtvis kontakta din barnmorska som kan boka en läkartid för bedömning till sjukskrivning.

På Försäkringskassans hemsida kan du även planera och förbereda föräldraledigheten.

 
 

Min allra finaste vän.

Kärlek, Tankar Permalink0
Det må låta klyschigt, men min finaste vän är min pojkvän, min sambo, pappan till mitt barn. Han ställer alltid upp på mig och tänker alltid en gång extra på om jag behöver hjälp med något. Han gör mig tårögd flertalet gånger då jag får tänka över hur lyckligt lottad jag är. Det är inte alla som har sådan tur. Vi har drömmar och planer åt precis samma håll och behöver sällan diskutera fram beslut då vi båda tycker såpass lika. Det känns verkligen som att jag hittat min själsfrände. Vi bråkar aldrig och har inte gjort det mer än en gång vad jag kan minnas. Vi tjafsar över vardagssaker, ja, men det gör ju alla.

Han masserar min rygg, kliar mig i håret, kliar mig på ryggen flera gånger i veckan (ibland efter viss övertalning via puppyeyes, hehe) och det är det bästa jag vet. Han frågar alltid en extra gång ifall han ska köpa något till mig, om jag är sugen på något eller behöver något. Han är inte den killen som säger -Men du har ju redan massa kläder? Om jag nämner att jag hade velat köpa något plagg till mig själv, eller en ny bh eller dylikt. Utan snarare -Ska vi åka till stan en sväng så du kan unna dig lite nya kläder som jag vet att du tjatat om? Han vet vad jag behöver och vill ha så det känns helt fantastiskt att vi snart tar nästa steg i vårat förhållande. Att bli föräldrar.

Att vänta barn och spara till hus ihop med min drömkille. Det hade jag ingen aning om att jag skulle göra för några år sedan... men det känns minst sagt fantastiskt!

 
Till top